logo
Chłodziarki do wina

Dlaczego warto nabyć chłodziarkę do wina do swojej firmy?

Nasza oferta eleganckich chłodziarek do wina została zaprojektowana tak, aby utrzymywać te produkty w idealnej temperaturze, jednocześnie umożliwiając tworzenie atrakcyjnych ekspozycji o świetnym efekcie wizualnym. Oprócz utrzymywania odpowiedniej temperatury chłodziarki do wina pomagają również chronić ten trunek przed takimi czynnikami, jak promieniowanie ultrafioletowe i nieprzyjemne zapachy. Chłodziarki do schładzania wina są wyposażone w mały zbiornik na wodę, który pomaga utrzymać optymalny poziom wilgotności w urządzeniu i tym samym chroni korki.

Rodzaje chłodziarek do wina: Znajdź idealne rozwiązanie swoich potrzeb

W TEFCOLD oferujemy szeroką gamę energooszczędnych chłodziarek do wina doskonale odpowiadających Twoim wymaganiom – od standardowych rozmiarów po wąskie modele. W zależności od potrzeb mogą być wolnostojące lub do zabudowy. Oferujemy również automaty do wina – dozowniki, które pomagają zoptymalizować obsługę i zapewnić satysfakcję klienta.

Nasza oferta chłodziarek do wina została zaprojektowana tak, aby utrzymywać zarówno wina, jak i inne butelkowane napoje, w idealnej temperaturze, jednocześnie umożliwiając tworzenie atrakcyjnych ekspozycji o świetnym efekcie wizualnym. Oferujemy rozwiązania z jedną lub dwiema strefami temperaturowymi, dzięki czemu w szafkach można przechowywać, chłodzić i eksponować jednocześnie wino czerwone, białe i musujące.

Jeśli sprzedajesz wino na kieliszki lub w karafce, przydadzą Ci się nasze dozowniki. Mieszczą one 20-litrowe lub 30-litrowe pojemniki z winem typu „bag-in-a-box”, które można schłodzić do żądanej temperatury i podawać z dwóch lub trzech kranów do wyboru.

Chłodziarki na wino wyposażone są w piękne półki z naturalnego drewna. Jeśli chcesz poprawić efekt wizualny butelek wina, wykorzystaj dodatkowe półki prezentacyjne, które umożliwiają nachylenie butelek w stronę szkła, tak aby widoczne były cała butelka i etykieta.

Prawidłowe przechowywanie i serwowanie wina

Jeśli jesteś entuzjastą wina lub choćby początkującym koneserem, wiesz, że odpowiednie techniki przechowywania i serwowania tego trunku mogą radykalnie poprawić ogólne wrażenie.

Aby zachować jakość i smak wina, konieczne jest przechowywanie go w odpowiedniej temperaturze. Oto idealne zakresy temperatur dla różnych rodzajów wina:

  • Wino musujące: 4-10 °C
  • Wino białe lekkie: 7-10 °C
  • Wino białe mocne: 10-13 °C
  • Wino czerwone lekkie: 13-16 °C
  • Wino czerwone mocne: 16-18 °C
  • Wino deserowe: 13-16 °C

Serwowanie: Wina musujące, białe i różowe wymagają schłodzenia tuż przed podaniem. Wina czerwone przed podaniem należy pozostawić na 15-20 minut w temperaturze pokojowej.

Oprócz właściwej temperatury, oto kilka innych parametrów, na które warto zwrócić uwagę, aby zapewnić optymalne warunki przechowywania kolekcji win:

  • Stabilność temperatury
    Ustaw temperaturę chłodziarki do wina zgodnie z wymienionymi powyżej zalecanymi zakresami. Unikaj częstych regulacji, aby zapobiec wahaniom temperatury.

  • Kontrola wilgotności
    Staraj się, aby wilgotność wewnątrz chłodziarki wynosiła od 60 do 70%. Zbyt suche środowisko może powodować wysychanie korków. Z drugiej strony, nadmierna wilgotność może prowadzić do rozwoju pleśni.

  • Ochrona przed promieniami UV
    Długotrwałe narażenie na działanie promieni słonecznych może zepsuć wino. Trzymaj chłodziarkę do wina z dala od okien i bezpośredniego światła słonecznego. Wybierz model szafkowy ze szklanymi drzwiami chroniącymi przed promieniowaniem ultrafioletowym.

  • Organizacja
    Wina przechowuj poziomo, aby korek pozostawał wilgotny – powstrzymuje to proces utleniania.
0