Dlaczego warto nabyć chłodziarkę do wina do swojej firmy?
Nasza oferta eleganckich chłodziarek do wina została zaprojektowana tak, aby utrzymywać te produkty w idealnej temperaturze, jednocześnie umożliwiając tworzenie atrakcyjnych ekspozycji o świetnym efekcie wizualnym. Oprócz utrzymywania odpowiedniej temperatury chłodziarki do wina pomagają również chronić ten trunek przed takimi czynnikami, jak promieniowanie ultrafioletowe i nieprzyjemne zapachy. Chłodziarki do schładzania wina są wyposażone w mały zbiornik na wodę, który pomaga utrzymać optymalny poziom wilgotności w urządzeniu i tym samym chroni korki.
Rodzaje chłodziarek do wina: Znajdź idealne rozwiązanie swoich potrzeb
Nasza oferta chłodziarek do wina została zaprojektowana tak, aby utrzymywać zarówno wina, jak i inne butelkowane napoje, w idealnej temperaturze, jednocześnie umożliwiając tworzenie atrakcyjnych ekspozycji o świetnym efekcie wizualnym. Oferujemy rozwiązania z jedną lub dwiema strefami temperaturowymi, dzięki czemu w szafkach można przechowywać, chłodzić i eksponować jednocześnie wino czerwone, białe i musujące.
Jeśli sprzedajesz wino na kieliszki lub w karafce, przydadzą Ci się nasze dozowniki. Mieszczą one 20-litrowe lub 30-litrowe pojemniki z winem typu „bag-in-a-box”, które można schłodzić do żądanej temperatury i podawać z dwóch lub trzech kranów do wyboru.
Chłodziarki na wino wyposażone są w piękne półki z naturalnego drewna. Jeśli chcesz poprawić efekt wizualny butelek wina, wykorzystaj dodatkowe półki prezentacyjne, które umożliwiają nachylenie butelek w stronę szkła, tak aby widoczne były cała butelka i etykieta.
Prawidłowe przechowywanie i serwowanie wina
Jeśli jesteś entuzjastą wina lub choćby początkującym koneserem, wiesz, że odpowiednie techniki przechowywania i serwowania tego trunku mogą radykalnie poprawić ogólne wrażenie.
Aby zachować jakość i smak wina, konieczne jest przechowywanie go w odpowiedniej temperaturze. Oto idealne zakresy temperatur dla różnych rodzajów wina:
- Wino musujące: 4-10 °C
- Wino białe lekkie: 7-10 °C
- Wino białe mocne: 10-13 °C
- Wino czerwone lekkie: 13-16 °C
- Wino czerwone mocne: 16-18 °C
- Wino deserowe: 13-16 °C
Serwowanie: Wina musujące, białe i różowe wymagają schłodzenia tuż przed podaniem. Wina czerwone przed podaniem należy pozostawić na 15-20 minut w temperaturze pokojowej.
Oprócz właściwej temperatury, oto kilka innych parametrów, na które warto zwrócić uwagę, aby zapewnić optymalne warunki przechowywania kolekcji win:
- Stabilność temperatury
Ustaw temperaturę chłodziarki do wina zgodnie z wymienionymi powyżej zalecanymi zakresami. Unikaj częstych regulacji, aby zapobiec wahaniom temperatury. - Kontrola wilgotności
Staraj się, aby wilgotność wewnątrz chłodziarki wynosiła od 60 do 70%. Zbyt suche środowisko może powodować wysychanie korków. Z drugiej strony, nadmierna wilgotność może prowadzić do rozwoju pleśni. - Ochrona przed promieniami UV
Długotrwałe narażenie na działanie promieni słonecznych może zepsuć wino. Trzymaj chłodziarkę do wina z dala od okien i bezpośredniego światła słonecznego. Wybierz model szafkowy ze szklanymi drzwiami chroniącymi przed promieniowaniem ultrafioletowym. - Organizacja
Wina przechowuj poziomo, aby korek pozostawał wilgotny – powstrzymuje to proces utleniania.